Blog - 5 fouten tijdens vergaderen

Vergaderen: deze vijf fouten willen we nooit meer zien

Vraag een gemiddelde werknemer wat hij van vergaderen vindt en waarschijnlijk krijg je vaak hetzelfde antwoord. Langdradig, vermoeiend, nutteloos of ongestructureerd. Maar dat hoeft niet (meer) zo te zijn. Die live vergadering van vroeger, moest door corona ineens vanachter een scherm. En zo kwamen we er door schade en schande achter hoe slecht het gesteld was met de gemiddelde vergadercultuur. Stiekem staken we daar best wat van op.

Deze 5 fouten hebben we allemaal gemaakt bij online vergaderen en nemen we dus nu mee als tips om je vergadering effectiever en leuker te maken, fysiek óf online:   

Blog: 5 fouten tijdens vergaderen

1.    Ongestructureerd vergaderen zonder voorzitter

Een telefoon die overgaat, een collega die te lang aan het woord blijft of halverwege de vergadering overgaan op een ander onderwerp. Die online meetings verliepen soms behoorlijk chaotisch. Wat we ervan geleerd hebben? Een voorzitter aanwijzen die zorgt dat de vergadering effectief verloopt. Hij of zij is verantwoordelijk voor een strakke agenda en bepaalt het proces. Ook zorgt de voorzitter dat deelnemers betrokken blijven en niet indutten. 

 

Een voorzitter is de ‘baas’ van de vergadering. 

 

2.    Slechte voorbereiding

Lekker bezig zijn en dan ineens: ping! ‘Oh ja, straks vergadering...Waar ging het ook alweer over? Ach, Maarten praat me zo wel bij. Eerst nog even dat mailtje beantwoorden, een kop koffie halen en die ene contactpersoon terugbellen.’ – Herkenbaar? Die vergadering werd dus niks. Gelukkig weten we nu wel beter. De voorzitter (want die hebben we inmiddels!) mailt iedereen ruim van tevoren de talking points en/of agenda en jij bereidt je goed voor. En gelukkig zijn er nu huisregels: door van tevoren afspraken met elkaar te maken, is het makkelijk om elkaar hierop aan te spreken. 
 

online vergaderen goed voorbereiden

3.    Geen notulist aanwijzen

Oh, de irritatie die je voelt opborrelen als blijkt dat een collega zijn of haar taken verzaakt heeft... En dat terwijl de deadline al in zicht is. Al snel werd duidelijk dat elke vergadering een notulist nodig heeft. Dat hoeft natuurlijk niet zo officieel zoals je vroeger op school leerde. Al is het maar om de belangrijkste acties op te schrijven en rond te mailen: wat is er afgesproken, wie is verantwoordelijk en wanneer moet het klaar zijn? Ideaal om op terug te vallen bij een volgende vergadering of te gebruiken als geheugensteuntje na een meeting.

 

Zeker weten dat iedereen de afspraken onthoudt? Wijs een notulist aan.

 

4.    Uren achter elkaar vergaderen

Geen reistijd meer en dus die extra vergadering inplannen; thuiswerken leek de ideale tijdsbesparing. Maar zeg eens eerlijk, hoe (mentaal) fit ben je nog als je uren achter elkaar vergaderd hebt? Gelukkig weten we nu: pauzes inlassen! Dit zorgt er ook voor dat mensen beter hun aandacht erbij houden.  Kies liever voor meerdere korte pauzes, dan één lange pauze. Start na de pauze met een check-in waarbij je iedereen vraagt hoe het gaat. Hiermee creëer je ook scherpte bij de deelnemers: ik moet weer opletten!
 

5.    Alleen maar online vergaderen 

Volledig online vergaderen is zo 2021! Wij kunnen in ieder geval niet meer wachten: de fysieke vergadering zit er weer aan te komen. Net als bij evenementen, is wat vergaderen betreft ook een mooie combinatie denkbaar. Standaard meetings zijn effectief online: ze zijn staccato en erg geschikt om concrete afspraken te maken. Heb je extra tijd nodig om bijvoorbeeld dieper op strategische onderwerpen in te gaan? Kies dan voor een fysieke bijeenkomst.  

brainstorm vergadering strategie bepalen

Sta jij ook te popelen om straks op een andere locatie te vergaderen? Neem dan een kijkje bij Jaarbeurs MeetUp: flexibele ruimtes waar creativiteit tot leven komt en waar verbindingen betekenis krijgen. We helpen je graag om elke vergadering zo succesvol mogelijk te maken. 

Blogs

Jaarbeurs Meetup B

Kick-off meeting organiseren bij Jaarbeurs

Wil jij een unieke kick-off meeting organiseren waardoor jouw project een vliegende start ervaart? Door een project kick-off evenement op een originele manier te doen, kan het team in een goede flow raken! En een goed project start met een enthousiast team.
Lees meer
6 doelstellingen

Event organiseren: uit deze 6 doelstellingen kun je kiezen

Stel, je gaat een event organiseren bij ons in Jaarbeurs. Een van de eerste vragen die je voorgeschoteld krijgt, heeft te maken met wat je met het event wil bereiken. Met andere woorden: wat is de doelstelling van je event? Je doel bepaalt namelijk álles. De locatie, de catering, de aankleding, de verlichting en zelfs de kleuren en geuren. Bepaal als eerst je doelstelling, dan wijst de rest zich vanzelf.
Lees meer
La Vuelta bij Jaarbeurs groene karavaan - duurzaam event Sprinting towards sustainability

Zo maken we onze duurzame ambitie waar tijdens La Vuelta Holanda 2022

Vrijdag 19 augustus was het eindelijk zover: Jaarbeurs was de officiële startlocatie van de eerste etappe van de ploegentijdrit tijdens La Vuelta Holanda 2022. We zijn trots om gastheer te mogen zijn van zo’n fantastisch event. Al helemaal omdat La Vuelta Holanda, net als wij, duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Ook wij hebben duurzame keuzes gemaakt als gastheer van dit fantastische wielerevent. Benieuwd welke?
Lees meer
Congressen organiseren in Jaarbeurs Utrecht - Media Plaza

Online, live of hybride event: welk type kies je?

Bij events denken we standaard aan live. Maar tegenwoordig blijkt online of hybride ook een ook een perfecte oplossing. Hoe weet je welk event het beste bij jouw strategie past? Online, live of een combinatie van de twee?
Lees meer
Flexibele plug & play audiovisuele technologie licht geluid event

De enige checklist die je nodig hebt om een congres te organiseren

Je hebt besloten een congres te organiseren. Je bent goed voorbereid, je weet waar je naar toe wil en in grote lijnen heb je de dag voor ogen. Toch blijkt het organiseren lastiger dan gedacht. Hoe selecteer je leveranciers en wanneer moet je een spreker boeken? Gebruik deze checklist om een succesvol congres te organiseren.
Lees meer